Тенденции 2010: тюркоазено е цветът на годината


Pantone обявиха избора си за цвят на 2010 година. Той е Pantone 15-5519 – цветът на тюркоаза! 

Малко история:  през 1963 г. Lawrence Herbert, основателят на Pantone, създава иновативна система за идентифициране, координиране и работа с цветове, която да реши проблемите, свързани с производство на точни цветови съответствия в сферата на графиката. Компанията е известна с със своята Pantone Matching System (PMS) – система за координиране на цветовете, използвана в много индустрии – бои, текстил, пластмаси.

Защо тюркоаз? Защото това е цветът, който „ комбинира ведростта на синьото с жизнеността на зеленото и извиква мисли за успокояващи тропически води, отпускане и бягство от всекидневните грижи на света и едновременно с това възстановява чувството ни за благополучие” казват от Pantone. „В много култури тюркоазът заема специално място”, казва Leatrice Eiseman, изпълнителен директор на Pantone Color Institute®. „Смята се за защитен талисман, цвят на дълбоко състрадание и оздравяване, цвят на вярата и истината, вдъхновен от водата и небето. С помощта на многогодишните си изследвания ние също така установихме, че Тюркоазът представлява и бягство за мнозина – отвеждащо ги към тропически рай, макар и само във фантазията им.”

Какво означава това в практическо отношение – ами това, че тюркоазеното във всички негови оттенъци ще присъства често навсякъде около нас през тази година – в модата, в графиката, в интериора - като акцент или като основен цвят. 
Как да използваме красотата на тюркоаза в интериора? В следващите ми публикации ще намерите много идеи и предложения.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ShareThis








***