Противоположностите се привличат*

HGTV HOME 
Това е вярно в живота като цяло, но също така и в дизайна на интериора. И по-специално в начина, по който комбинираме цветовете. Преди няколко месеца Хаусмайстер ви показа как чрез цветовете в интериора можем да манипулираме нашето усещане за пространството. Днес ще ви покажем как лесно можем да изберем смели цветни комбинации за жилището си.
Вероятно сте виждали цветното колело, което дизайнерите използват, за да генерират цветни схеми за проектите си. Накратко казано, ако сте от хората, които не обичат контрастите и смелите комбинации, дизайнерите ще ви предложат да използвате освен познатата монохромна схема на сиво-бяло-бежовите интериори и комбинация от няколко съседно разположени цвята в това колело. Такава комбинация се нарича аналогова.

допълнителни цветови схеми
Но, ако обичате по-смелите съчетания и се доверите на специалист, и най-шокиращи цветови комбинации за вас могат да изглеждат прекрасни. Пример за това са интериорите, основани на допълнителни или контрастни цветови схеми. Те включват два цвята, разположени директно един срещу друг върху цветното колело. Най-честите комбинации са от един основен цвят (червено, жълто или синьо) и един вторичен цвят (зелено, лилаво или оранжево).
Но, в зависимост от зоната на приложение, трябва да внимаваме за пропорциите на всеки от използваните цветове, защото яркото оранжево, например, може да бъде твърде стимулиращо за спалня. Затова в тази комбинация е добре синьото да преобладава, а оранжевото да е само акцент.

източник Ffffound

източник - Dressing Rooms Interiors
Друга много популярна комбинация е добре познатата ни от Коледните украси декорация в червено и зелено. Но тя е добре да се използва във всекидневието само с по-меките оттенъци на тези цветове, както е в снимката най-горе и балансиращи неутрални цветове. А ако се колебаете кои точно оттенъци да комбинирате, посъветвайте се със специалист - това ще ви спести грешки и излишни разходи за поправката им.
Теменужка Захариев
________________________

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ShareThis