Може ли интериорният дизайн да компенсира архитектурен дисбаланс?







Как можем поне визуално да направим едно дълго и тясно помещение по-балансирано, удобно и уютно без да се правят конструктивни промени? Краткият отговор е – с помощта на цветовете и материалите, които използваме, особено цветовете на стените и настилките. Един реализиран пример за илюстрация: стая, която е почти правилен правоъгълник, ако не се смятат многобройните чупки, с дължина 10 м и ширина 3.50. Тя трябва да служи едновременно за дневна, трапезария и кухня, но има само един прозорец, заедно с врата към терсата, в единия си тесен край. В другия, тъмния край са изводите за кухнята, където е и вратата на стаята.
В дадения случай настилките трябваше да си останат непроменени. Това намалява обхвата на възможните цветове, но остава възможността за използване на контрастни топли и студени цветове, както и на по-светли и по-наситени нюанси.
След разговор с клиентите избрахме за стените като светъл студен цвят подходящ оттенък на синьо, който използвахме за срещуположните дълги стени – това зрително ги отдалечава и създава впечатление за по-голяма ширина на стаята. А за срещуположните къси стени използвахме по-наситен топъл цвят, който зрително приближава стените – така съотношението между дългите и късите стени на стаята изглежда по-приемливо. Освен това, за трапезарната зона, която е между кухнята и дневната, използвахме красив растителен тапет в топли цветове, близки до този на стените. С това дългите стени се прекъснаха, а мястото за хранене стана много по-уютно.
Светлите кухненски шкафове, комбинирани с плот в подобен светъл цвят, помагат за зрително разширяване на малката кухня и увеличаване на светлината в най-тъмната част на помещението, а мозайката на стените в кухнята с цветовете си обединява всички останали използвани цветове. В резултат на всичко това, помещението, което преди ремонта приличаше на дълъг тунел, сега е една приятна и удобна дневна зона, която без проблем съчетава няколко функции.
Вижте и други части от същото жилище.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ShareThis








***