Плочките не са само настилка*


Image result for slate and wood floor
сн. Bowman
Те са вероятно най-популярното и най-разновидното подово покритие – и съвсем не само като дизайн, но и разнородни като материя и съответно като качества. А това означава многообразие от възможности и идеи за интериора
Като функция:
- най-популярната от всичките им функции: те могат добре да защитят пода ви от влага и да осигурят лесното му и бързо поддържане;
- но могат да се използват и като средство за функционално зониране на жилището, особено в случаи на открито планиране, когато в едно помешение имаме дневна, кухня и място за хранене, например;
Pinterest
- могат да се използват като средство да се обединят различните цветове в елементите на даден интериор;
Ceramiche Mutina
- както и стените в интериора  те могат да се използват за зрително уголемяване на помещението или балансиране на размерите му.

Но изборът ще бъде ваш. Какво трябва да знаете, когато избирате плочките за вашето жилище?
Плочките се произвеждат на партиди и е важно да закупите всички плочки, които са ви необходими, от една партида, за да избегнете малките разлики в нюанс и калибър, които неминуемо възникват при различните партиди. И не забравяйте да си осигурите около 15% резерв. Той ще ви помогне при непредвиден брак или ремонт по-късно.
Важно е също така да подберете плочки, които отговарят на класа на изтриваемост, необходим за вида на помещението, където ще се използват. Тук, разбира се, говорим главно за керамични и теракотени плочки, но и гранитогресът спада към керамичните плочки, а неговата устойчивост е доста по-голяма. Освен това можем да използваме и плочки от мрамор или гранит, от стъкло или линолеум – всички те имат своите особености и характеристики, за което е необходимо да се посъветвате със специалист.
Плочките могат да бъдат матирани, гладки, полирани, релефни и най-често ги избираме според личните си предпочитания, но плочките за под имат и друг особено важен показател, по който задължително се избират – те трябва да са безопасни, да не се хлъзгат, особено в помещения като банята.
Интересна тенденция – въпреки, че все още се  търсят полирани и гланцови повърхности, все повече нараства търсенето на плочки с по-мека текстура, наподобяващи текстил, дърво или дори хартия. Особено предпочитани са плочките, имитиращи дърво, но също така и със специални ефекти, например създаващи представата за състарено дърво
Напоследък особено актуални през тази година са шестоъгълните плочки или мозайки:


Интересно явление през последните години е възвръщането на интереса към циментовите плочки. Видяхме много от тях миналия септември по време на изложението Cersaie.

Теменужка Захариева

____________________________________________________________
*Това е част отстатията ми, публикувана във ФАКТИ.БГ 

Ще ми бъде интересно да прочета коментарите ви или да ви помогна с избора не само на плочките, но и с проекта за интериора и/или реализацията му.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ShareThis