Когато избираме боя за интериора*


(* Статията ми във ФАКТИ.БГ)  

Смята се, че е нормално жилището да се боядисва веднъж на две години, а помещенията в които се пуши или се ползва открита камина - всяка година. А понякога просто искаме да обновим дома си и най-лесният и ефектен дълготраен начин за това си остава боята. Понякога дори и частично боядисване на няколко стени може значително да промени атмосферата в дома.
В Европейския съюз има някои общоприети сертификати за качество и екология, които до известна степен гарантират всичко това. Един от най-популярните е европейската екомаркировка с цветето.
"Цветето на ЕС" ще бъде слагано като обозначение само на екологични продукти.Винаги четете внимателно написаното върху опаковките на боите. Етикетите трябва да съдържат подробна информация за използването на продукта и безопасността му, почистването на инструментите, управлението на получаваните отпадъци.

Когато ви предстои ремонт или само обновяване с помощта на боя сигурно си задавате много въпроси, голяма част от които са свързани с избора на боя и майстори, които да ви помогнат да го осъществите. 
По отношение на избора на бои - на пазара днес има доста голямо разнообразие и един от основните показатели при избор винаги е цената. Но преди това трябва да си зададем няколко въпроса:
1. Какво искаме да постигнем с боята – дали само временно освежаване или дълготраен качествен ефект?
2. Дори и да търсим бързо и евтино освежаване, струва ли си да рискуваме с боя, която може да ни повлияе зле с невидими, но осезаеми ефекти като дълго неизчезваща миризма и по-късно забележими последствия като алергии?
3. Не е ли по-ефективно икономически да използваме малко по-скъпа, но качествена боя, която може да се мие и ще ни спести следващ ремонт за по-дълго време?
Можете да  използвате латекс с по-голяма покривност, което ще ви улесни да свършите работа по-бързо и с по-малко нанасяния, но дори и в по-скъпите и качествени марки бои има разлики по отношение на това дали и до колко те могат да се мият.

Съществуват бои, които позволяват само с гъба с вода да се измие веднага едно петно, дори и мазно. Някои от боите имат по-голяма устойчивост и не се изтриват лесно от такова измиване, а други много по-лесно намаляват плътността си. Най-често това са точно боите, които имат по-голяма плътност и са ни спестили допълнителна ръка.

Другият проблем с по-евтините бои – техния цвят често е нетраен и след неголям период от време вече имате доста по-различен цвят стени. Дали изглеждат избелели или яркото оранжево се е превърнало в някакво тъмно жълто, факт е, че те много по-бързо ще трябва да се обновяват и това, което сте спестили от разходите за боядисване, ще ви струва скъпо.

Но едно от най-важните неща, за които трябва да се интересувате при избора на бои за интериора, е безопасността. Американската  Агенция за Защита на Околната среда е установила, че въздухът в домовете на американците е 3 пъти по-замърсен от външния. За такова изследване у нас данни няма, но е добре да се знае, че интериорните бои и лакове са едни от най-агресивните замърсители на въздуха в домовете.
Те дълго след нанасянето им отделят малки количества токсични вещества, които вдишваме. Те са комбинация от различни летливи органични съединения, т.нар. VOC, които бавно се натрупват и алергизират нас и децата ни. Добре е, когато избирате боята за ремонт у дома да гледате за продукти с ниско съдържание на VOC (low-VOC) или почти изключващи ги (zero-VOC). Най-добре би било да се използват т.нар. натурални продукти, които са изцяло от естествени съставки – вода, естествени смоли и оцветители, естествена гума, восък, глина и други.
Всяка боя със съдържание на VOC под 5 грама на литър се смята за zero-VOC. С добавянето на оцветител  нивото на вредните летливи вещества се повишава, но до 10 грама на литър, което все още е пренебрежимо ниско. При боите с ниско съдържание на вредни летливи вещества (low-VOC) се използва вода вместо петролни разтворители, с което нивата на тежки метали и формалдехиди са сравнително ниски - под 200 грама на литър, а стремежът на добрите производители е те да са под границата от 50 грама на литър. Дори и на водна основа, тези бои и лакове изпускат миризма докато изсъхнат.

Не забравяйте да проверите каква е устойчивостта на боята на мокро миене: това е може би едно от най- важните качества на боята , което определя дали е възможно почистването на естествените замърсявания и как това влияе на плътността на слоя боя. Според  устойчивостта на мокро миене боите са 5 класа – най-високият е 1 (пластът боя най-трудно се отмива), а най-ниският е 5 (пластът боя най-лесно се отмива) като разликата между тях е значителна.  Измерването на устойчивостта става със специални стендове като при Клас 1 от пласта боя могат да бъдат отнети до 5 микрона при 200 цикъла на мокро миене на стенда, при Клас 2 от 5 до 200 микрона , при Клас 3 от 20 до 70 микрона, при Клас 4 по-малко от 70 микрона, но вече при 40 цикъла на мокро миене на стенда и Клас 5 - повече от 70 микрона. Тези цифри са по Европейски стандарт EN 13300 за бои и лакове.
Една от кухните ми с боя, която позволява многократно миене
_______________________________________________
Това са само част от въпросите, свързани с избора на боя за интериора. Останалата част е свързана с избор на цвета и начина, по който той да се използва. Ако редовно посещавате блога ми за това ще можете да прочетете в някоя от следващите публикации. А ако имате нужда от консултация или проект - обадете се! 

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ShareThis








***