Лукс натясно

BHG.com
Малкото пространство в интериора не винаги е ограничение - напротив, то също може да има луксозно излъчване, стил и най-важното, да бъде удобно и уютно. В години на икономическа криза всеобща тенденция е да се намалява размера на жилището - за по-лесно поддържане и цялостно намаляване на разходите, дори и в страни с мощни икономики.

Как да направим дори и тясното жилище луксозно и удобно?
Най-напред започваме с 'черупката' - това са повърхностите, ограничаващи интериорното пространство: стени, под, таван. Те трябва да бъдат обработени така, че дори и без обзавеждане да създават търсеното усещане за стил и уют. Както, например, в яхтите - там всеки детайл е обмислен старателно, а всеки сантиметър - оползотворен. И липсата на обем се компенсира с качество - на дизайна, материалите и изпълнението - нещо, което може да се постигне значителни по-лесно от професионалист интериорен дизайнер с познания, опит и усет.
И понеже черупката е фонът, който по-рядко се променя, е важно да се използват максимално качествени материали - бои, тапети, панели, плочки и т.н. Освен това, с помощта на цветовете и материалите, използвани за тези най-големи повърхности в жилището, можем значително да 'уголемим' поне визуално площтта. Снимката по-горе е пример за два подхода, които дават впечатляващ ефект - едната стена е превърната в пеизаж, който дава дълбочина, а огледалото в съседство я удвоява.

BHG.com

Светлите цветове увеличават зрително пространството, а с помощта на райетата, дори и само на една стена, можем да увеличим ефекта.
BHG.com
Добрата координация на спокойни цветове и качествените материали също допринасят за излъчването на тази баня. Топлината на дървото балансира камъка, а сатенираната повърхност на металните елементи също помага за по-уютна атмосфера.

След това - обзавеждането на 'черупката': най-добре това се постига с изработени специално за конкретното помещение многофункционални мебели, вградени елементи и т.н.


Consexto architects
И накрая - аксесоарите: богатите цветове на текстила в тази спалня, заедно с тапицираната облегалка на леглото и оригиналнатата декоративна стена зад него веднага отвличат вниманието от размера на стаята.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ShareThis








***