Домът на 2009 - тенденции в обзавеждането






В началото на годината една от най-интересните теми, обсъждани в света на дизайна, са тенденциите. Те не са просто 'новата мода', а нещо обективно появило се в резултат на различни влияния, към които тази година се добавя и икономическата криза. Ето един списък на тенденции, който съставих в резултат на проучванията и наблюденията ми - някои от тях са доста противоречиви, но това изглежда е нормално за противоречивото време, в което живеем:


  • тенденция за изместване на търсенето от ниско-бюджетни продукти към качествени мебели от най-добрите материали, старателна изработка и добър дизайн, но и

  • достъпен лукс
  • фокус върху еко-отговорността: днес вече не е достатъчно да се каже за един продукт, че е зелен - потребителите вече искат доказателство, че производственият процес и крайния резултат са действително зелени
  • засилен интерес към ръчно изработените продукти и естествените материали без допълнителна обработка

  • рециклирани продукти - преоткриваме, преобразяваме и използваме отново предмети и материали

  • премахваме бъркотията и свръх-дизайна, за да се фокусираме върху живота си

  • засилен интерес към боята, като средство за постигане на максимален ефект без големи инвестиции

  • патладжан, вино, синя слива, малина и всякакви горски плодове - това са цветовете за 2009 година, повлияни и от модата, заедно с винаги актуалните черно-бели графични десени


  • и много ярко жълти акценти - според Panton жълтото на цветовете на 'мимозата' е подходящо за време на криза, защото то влияе окуражаващо и оптимистично.


Важно е да се знае също така, че жълтото зрително увеличава обема на помещението. Много е подходящо за кухня или дневна, но една стена от която и да е стая, боядисана в жълто, ще внесе топлина и настроение, особено през зимните месеци.



  • според много дизайнери ‘Redesign is hot, hot, hot’ - ре-дизайнът е особено актуален в момента и тенденцията е това средство за обновяване на интериора да се използва още по-често (можете да прочтете повече за RE-DESIGN тук )



Друг поглед към (и интересни описания на) тенденциите за Дома на 2009-та можете да видите в Interior Scena. Ето началото:


1. UNIQUELY ME CHIC. Индивидуален подход и еклектика. Завръщане на модата ‘Hollywood Regency’, където обзавеждането и декорациите идват от различни места и епохи, събирани малко по малко през годините, и представляват интересна смесица от стилове и идеи.

2. ARTISTIC LOVE. Страст за уникални предмети, любов към занаятите и ръчно изработената украса за дома.

3. PATTERN PRIDE. Засилващо се влияние на Art Deco и Art Noveau. Вдъхновени форми и мотиви, геометрични и флорални шарки, щампи на растения и животни.

4. STYLE SHOCK. Мозайки и кръпки върху всичко в интериора – от текстил до мебели. На снимката: стол Bellini от Versace Home.


5. LUXURIOUSLY GREEN. Еко вълната навлиза в луксозния сегмент. Това е една от най-мощните тенденции в интериора за 2009. Еко лен, който имитира коприна ще се лансира на пазара от марки като Anna Sova и SDH.


6.MODERN EMBRACE. Отновно вечното търсене на новото и модерното ще бъде водещо в модата за дома. ....

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ShareThis








***