Как да обновим детската стая

* Това е статията ми от Дневник - В ЦВЯТ ДИЗАЙН


 сн.© desire to inspire 
Обзавеждането на детски стаи доставя най-голямо удоволствие, защото всички искаме най-доброто за децата си.

Но точно в тази стая са най-големи отговорностите и най-много и разнообразни изискванията - тя трябва да носи вдъхновение и радост на обитателите си, както и всички останали стаи в жилището, но тук се изисква много повече фантазия и внимание към детайлите и безопасността. Защото средата на израстване има огромно влияние върху развитието на децата ни. Тя създава неусетно отношение към естетиката и усещане за цветовете, навици, които ги изграждат като характери.

Едновременно с това детската стая е едно от местата у дома, където ярките цветове и оригинални цветни комбинации са особено желани. Вижте какво може да се постигне понякога само с боя.
 Soorikian Architecture

Но това, което много млади майки не знаят е, че например мебелите от шперплат или подобни плоскости могат да излъчват вредни летливи съединения, а красивият многоцветен текстил да бъде обработен с канцерогенен формалдехид. При бебетата и малките деца опасните ефекти от тези вредни летливи вещества са много повече заради крехката им имунна система. Затова трябва много да внимаваме какво поставяме в детската стая и в досег до децата ни, да използваме естествени и органични материали винаги, когато е възможно.

Вторият фактор, свързан с безопасността в детската стая, има повече отношение към дизайна - на мебелите и всички други елементи на обзавеждането в нея. Те трябва да са не само здрави и устойчиви, но и да нямат опасни стърчащи елементи и остри ръбове - дори и при по-големите деца.

Също така е важно доброто планиране и функционално разпределение в нея, за да могат децата ни да се чувстват удобно и за максимално пълноценно използване на пространството.
Защото то също е решаващо за избора на обзавеждане и начина на разполагане на мебелите.

Когато стаите не стигат, а това е най-често срещания случай тук, децата обикновено споделят обща детска стая, особено, когато са още малки. Как да направим така, че те да се чувстват добре в нея и всеки да има собствено лично пространство вътре в тази стая? Ето няколко много добри решения:

източник - Möbel Haus 
bizdale.com
Частично разделяне на стаята - така всяко от децата си има свое кътче и заедно имат общо пространство. В тези детски стаи можете да видите как с много малко разходи да постигнем невероятно много - тук приказната атмосфера е създадена главно с помощта на боя, текстил и много въображение!

Детска стая или стая за игра? Когато имаме възможност за всяко от децата да отделим самостоятелна стая, особено ако те са все още малки, добре би било да обмислим и друг вариант: дали не е по-разумно едната от тях да направим стая за игра и забавления, а другата - само за спане и почивка, в която няма да имаме компютри и телевизор. Все по-често срещаме това разделяне, когато разполагаме с достатъчно място в жилището. То позволява ясно разделение на функциите и може би повече спокойствие и здравословна среда.
Същото се отнася и за порасналите вече деца, които имат много повече интереси и нужди. И могат да ви помогнат успешно с идеите - включете ги в решенията, дори и когато се консултирате с интериорен дизайнер.

И накрая нещо много важно: не бързайте да използвате току-що ремонтираната и обзаведена детска стая, дори и да сте използвали безопасни бои, лакове и текстил. Дайте възможност на потенциалните вредни летливи вещества да намалеят до минимум като я проветрявате добре няколко седмици.
-----------------------
Разбира се, по темата за детската стая можете да намерите още много предложения и идеи, както тук в този блог, така и в блога ми Trendoffice. Но всяко дете е различно, както и изискванията на родителите му и за да може детската стая да изпълни всички изисквания за качествен, безопасен и удобен дизайн, най-добре е да потърсите консултацията и помощта на интериорен дизайнер. С радост бих ви помогнала със знанията и дългогодишния си опит. Обадете се!

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ShareThis








***